Újabb kötelezettség a cégeknek a bejelentővédelmi rendszer. Mi ez és kiket terhel?

2023.12.13

Az üzleti világ folyamatosan változik és fejlődik, és ezen változásoknak gyakran szabályozási intézkedések is társulnak. Az egyik ilyen friss változás, amely az 50-250 fős vállalatokat érinti, a bejelentővédelmi rendszer bevezetése és az ezzel járó kötelezettségek. De mi is pontosan ez a rendszer, és kiket terhelnek ezek az új szabályok?

Mi a Bejelentővédelmi rendszer?

A bejelentővédelmi rendszer olyan intézkedéseket foglal magában, amelyek célja az alkalmazottak, illetve más munkavállalók számára egy biztonságos és védett környezet megteremtése. A rendszer célja az, hogy a munkavállalókat bátorítsa és védelmezze, ha etikátlan vagy törvénytelen tevékenységeket észlelnek a munkahelyen.

Kiket terhel a Bejelentővédelmi rendszer?

  1. Cégek és vállalkozások: A bejelentővédelmi rendszer kötelezettségei elsősorban a vállalkozásokat érintik. Minden olyan cég, amely 50-250 fős méretű 2023. december 17-ig köteles bevezetni és fenntartani ezt a rendszert.

  2. Munkáltatók és vezetők: A vezetőknek és munkáltatóknak kulcsszerepe van a bejelentővédelmi rendszer hatékony működtetésében. Számukra az a feladat hárul, hogy a munkavállalókat tájékoztassák a rendszer létezéséről, és biztosítsák, hogy a bejelentéseket diszkréten és törvényesen kezeljék.

  3. Munkavállalók: A bejelentővédelmi rendszer a munkavállalóknak is felelősséget ró. Egyrészt arról, hogy észlelik és bejelentsék az etikai vagy törvénytelenséget, másrészt arról, hogy együttműködjenek a rendszerrel, amely az ő védelmüket szolgálja.

Miért fontos a Bejelentővédelmi rendszer?

  1. Etikai üzleti gyakorlatok: A rendszer bevezetése segíti a cégeket az etikai üzleti gyakorlatok megerősítésében. A munkavállalók számára lehetőséget nyújt arra, hogy etikátlan vagy törvénytelen tevékenységeket jelentsenek, anélkül, hogy félnének a visszavágástól.

  2. Munkahelyi környezet védelme: A bejelentővédelmi rendszer a munkavállalókat is védi. Biztosítja, hogy a munkahelyi környezet mentes legyen az olyan tevékenységektől, amelyek károsíthatják az egyént vagy a vállalat hírnevét.

  3. Törvényi kötelezettség: Egyre több országban és iparági szabályozásban válik kötelezővé a bejelentővédelmi rendszer bevezetése. A cégnek ennek megfelelően kell működnie, hogy elkerülje a büntetéseket és jogi következményeket.

Hogyan készüljünk fel a Bejelentővédelmi rendszer bevezetésére?

  1. Tájékoztatás és képzés: Fontos, hogy minden munkavállaló tisztában legyen a bejelentővédelmi rendszerrel és annak működésével. Tájékoztatás és képzés révén segíthetünk az alkalmazottaknak megérteni a rendszer fontosságát és hogyan kell használniuk.

  2. Rendszer karbantartása: A rendszert rendszeresen felül kell vizsgálni és frissíteni kell annak érdekében, hogy megfeleljen az aktuális jogszabályoknak és az üzleti környezet változásainak.

  3. Bizalmas kezelés: A bejelentéseket bizalmasan kell kezelni, és a vállalatnak biztosítania kell, hogy a bejelentők ne szenvedjenek hátrányt a jelentésük miatt.

A bejelentővédelmi rendszer bevezetése és fenntartása tehát nem csak a törvényi kötelezettség teljesítését jelenti, hanem az üzleti etika és a munkavállalói bizalom építését is.

Itt olvashatja az Index cikkét is a témában.

Amennyiben szeretné az ezzel járó feladatokat külső szakértő csapatra bízni, keressen minket bizalommal.

info@panaszod.hu